Proverbele Romanilor – Iuliu A. Zanne

Colectie de folclor de Iuliu A. Zanne. Colectia, „unica in felul ei, un monument pentru cultura nationala, este, in fapt, un veritabil si masiv corpus al proverbelor si zicatorilor romanesti, fia a aparut la Bucuresti, la Editura librariei Soccc & comp. sub titlul Proverbele romanilor, intre anii 1895 si 1903. Cele zece volume s-au bucurat, in general vorbind, de o buna primire la aparitie, recenzentii elogiind efortul urias depus de Iuliu Zanne
In strangerea si sistematizarea materialului paremiologic romanesc. Colectia nu a mai fost publicata in editie integrala niciodata.
Tentative de a cuprinde si sistematiza proverbele si zicatorile romanesti intr-o colectie-corpus au mai existat si inaintea lui Iuliu Zanne Le amintim aici pe cele ale lui I. Hintz-Hintescu si Petre Ispirescu; ele nu se pot insa compara decat anevoie cu ceea ce a reusit sa faca inginerul de cai ferate (si totodata, folclorist) Iuliu Zanne. Pentru alcatuirea culegerii sale, Iuliu Zanne apeleaza la surse diverse (manuscrise, opera unor scriitori, culegeri de folclor publicate sau inedite, texte comunicate de corespondenti de-ai sai s. a. m. d.).
In acest scop, autorul parcurge un mare numar de publicatii (294 de titluri) si se adreseaza la nu mai putin de 340 de „colaboratori benevoli” care-i trimit material cules din realitatea vie folclorica a tuturor tinuturilor romanesti (Muntenia si Moldova initial, apoi si Transilvania).
Aria de investigatie se largeste cu timpul, caci vrand sa se acopere intregul teritoriu locuit de romani, Iuliu Zanne include si material referitor la romanii din sudul Peninsulei Balcanice. Corespondentii lui l. Z. aveau profesii diferite, de la invatatori si preoti, fara preocupari de culegere a literaturii populare, pana la folcloristi reputati, cum sunt Artur Gorovci, N. Mateescu, E. Sevastos, G. T. Kirileanu, Al. Vasiliu. De aici, calitatea inegala a materialului utilizat de autor in realizarea colectiei sale. Culegerea este de o bogatie exceptionala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *