10 mai! Ziua Regalității și cele 3 evenimente fără de care România modernă nu ar fi existat.
10 mai reprezintă, alături de data de 1 decembrie, una dintre cele mai importante zile din istoria României. Acest lucru este datorat celor 3 evenimente ce au marcat istoria țării noastre: soirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România, declararea independenței față de Imperiul Otoman și Încoronarea Principelui Carol.
Se poate spune fără niciun dubiu că responsabilă pentru crearea României moderne este Casa Regală a României. În semn de apreciere față de lucrurile pe care aceasta le-a făcut pentru țara noastră, ziua de 10 mai a fost numită Ziua Regalității, iar din aprilie 2015 această zi a fost declarată, printr-o decizie a Camerei Deputaților, Zi de Sărbătoare Națională.
10 mai Ziua Regalității: 1866, sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România
Primul eveniment important al zilei de 10 mai, în ordine cronologică, este sosirea în țară a celui ce avea să devină primul rege al României, Principele Carol Hohenzollern Sigmaringen. După ce a primit acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și pe cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, Principele Carol părăsește Castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și se îndreaptă către România la sfârșitul lunii aprilie.
Acesta traversează Elveția și Austria, iar pe 8 mai ajunge cu un vapor la Turnu Severin pentru ca 2 zile mai târziu, pe 10 mai 1886, să intre în București. Astfel a început domnia de 48 de ani, cea mai lungă perioadă din istoria statelor românești. În același timp 10 mai intră în conștiința românilor ca Ziua Națională și Ziua Dinastiei.
10 mai Ziua Regalității: 1877, obţinerea independenţei României faţă de Imperiul Otoman
Al doilea eveniment important asociat cu ziua de 10 mai și unul din cele mai importante din domnia lui Carol a fost obținerea Independenței României față de Imperiul Otoman. La 10 mai 1877 Senatul României a votat Proclamația de Independență, act ce i-a adus un mare prestigiu domnitorului(la acea vreme) Carol. Independeța absolută a României față de Imperiul otoman a fost recunoscută oficial în cadrul Congresului de la Berlin din 1878.
10 mai Ziua Regalității: 1881, Încoronarea Principelui Carol
Al 3-lea eveniment de o mare importanță pentru istoria României avut loc în data de 10 mai este reprezentat de Încoronarea Principelui Carol ca Rege al României.
Acest lucru a fost posibil deaorece la 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din Principat în Regat, Carol I devenind astfel primul Rege al României.
Ca zi naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii, care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea. Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.
Categorii
Arhive
Etichete
alecsandri
Antim Ivireanul
Arghezi
Averescu
Bacovia
balade
bibliofilia
bibliografiaromaneasca
Camil Petrescu
cantemir
carte
cartevecheromaneasca
carti
cezarflioreabibliofil
cezarfloreabibliofil
Densusianu
eminescu
filozofie
Gion
goga
hasdeu
istoria
istoria romanilor
Istrati
Laurian
logica
macedonski
maiorescu
manual
massoff
Noica
Paulescu
pillat
poazii
poesii
poesii populare ale romanilor
Poezie
Sbiera
sincai
sion
Tiganiada
tiparituri romanesti
tiparituri vechi
tiparurivechi
xenopol