Cum a convertit Liviu Rebreanu moartea fratelui într-o capodoperă a literaturii. „Pădurea spânzuraţilor“, inspirat 100% dintr-o dramă reala.
Emil Rebreanu, fratele scriitorului, a fost înregimentat în armata austro-ungară, însă a dezertat când a fost trimis să lupte pe frontul românesc. Pentru fapta sa a fost condamnat la moarte prin spânzurare, iar sfârşitul înfiorător al fratelui său l-a inspirat pe Liviu Rebreanu în scrierea romanului ”Pădurea spânzuraţilor”.
Emil Rebreanu s-a născut pe 17 decembrie 1891, în satul Maieru, din judeţul Bistriţa-Năsăud, într-o familie cu 14 fraţi, printre aceştia numărându-se şi cunoscutul scriitor român Liviu Rebreanu. Emil, fiind al cincilea dintre fraţi, a terminat liceul în anul 1913 şi s-a înscris la Facultatea de Drept din Cluj. Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial începe drama lui Emil Rebreanu. Acesta a fost înrolat în armata austro – ungară şi obligat totodată să îşi întrerupă studiile universitare. A fost rănit în luptele purtate pe fronturile din Rusia, Italia şi Galiţia, iar în anul 1915 a fost avansat în gradul de sublocotenent şi repartizat în regimentul de artilerie. Emil Rebreanu a fost decorat de austro-ungari cu ”Medalia de aur pentru vitejie”, pentru curajul demonstrat pe câmpul de luptă el primind atât recunoştinţa superiorilor, cât şi a subordonaţilor, faţă de care a avut întotdeauna o atitudine corectă. La începutul anului 1917, Emil Rebreanu a fost trimis să lupte pe frontul românesc, însă fratele cunoscutului scriitor, precum majoritatea românilor din Ardeal au ajuns să aibă de ales între a lupta împotriva conaţionalilor sau de a dezerta şi a se alătura acestora pentru a lupta pentru eliberarea Ardealului. Emil Rebreanu a decis să nu lupte împotriva fraţilor români, astfel că atunci când a ajuns pe frontul de la Ghimeş a dezertat din armată. Din nefericire, în noaptea de 10 spre 11 mai 1917, el a fost prins de soldaţii austro-ungari chiar când a ajuns la mică distanţă de regimentele româneşti. Fratele scriitorului a fost judecat şi, în urma procesului, a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Chiar dacă colegii lui i-au spus să declare că de fapt s-a rătăcit şi nu a dezertat, Emil Rebreanu nu a dorit să mintă şi chiar a dat dovadă de curaj, recunoscând cu mândrie că vroia să se alăture românilor care luptau pentru eliberarea Ardealului. În data de 14 mai 1917, a fost organizată execuţia lui Emil Rebreanu, la graniţa dintre Austro – Ungaria şi România. Ultima dorinţă a sublocotenentului Rebreanu a fost de a fi înmormântat în România, însă călăii săi au refuzat acest lucru. Înainte de a fi spânzurat, tânărul patriot român, care avea vârsta de doar 26 de ani la momentul execuţiei, a strigat ”Trăiască România!”, în faţa soldaţilor aduşi cu forţa pentru a lua parte la execuţia camaradului lor, adunaţi de austro-ungari.
Cu o zi înainte de a încerca să dezerteze, Emil Rebreanu a redactat o scrisoare către membrii familiei sale, pe care nu a semnat-o:
“Scumpii mei,
Mâine merg în spital. Boala mi s-a agravat. Nu-mi mai scrieţi până ce nu voi şti cu siguranţă unde mă voi stabili pe mai multă vreme. Cred că voi merge în Abazia ori la băile din Tatra. Despre ce s-a întâmplat la voi, ştiu tot. Un scandal nemaipomenit. Dar să nu luaţi în socoteală prostiile acelea. Tot ce-or dus, deja voi le veţi căpăta îndărăt. O să vă scriu mai pe larg dacă voi ajunge într-un spital mai mare. Curagiu şi resemnare.Toate le vom învinge. Vă sărut cu mult, mult drag: Ubad“ După terminarea războiului, pe 2 octombrie 1921, scriitorul Liviu Rebreanu a reuşit să-şi aducă fratele acasă şi să-l îngroape în patria sa mult iubită, îndeplinind astfel ultima dorinţă a acestuia. Sublocotenentul Emil Rebreanu a fost înmormântat, într-un cadrul ceremonial solemn, în localitatea Palanca din judeţul Bacău, sicriul său fiind purtat pe braţe de ofiţeri ai armatei române. Drama pe care a trăit-o Emil l-a făcut pe Liviu Rebreanu să schimbe subiectul romanului său ”Pădurea spânzuraţilor”, personajul princpal al operei fiind inspirat din viaţa erolului – locotenent Emil Rebreanu.
Categorii
Arhive
Etichete
alecsandri
Antim Ivireanul
Arghezi
Averescu
Bacovia
balade
bibliofilia
bibliografiaromaneasca
Camil Petrescu
cantemir
carte
cartevecheromaneasca
carti
cezarflioreabibliofil
cezarfloreabibliofil
Densusianu
eminescu
filozofie
Gion
goga
hasdeu
istoria
istoria romanilor
Istrati
Laurian
logica
macedonski
maiorescu
manual
massoff
Noica
Paulescu
pillat
poazii
poesii
poesii populare ale romanilor
Poezie
Sbiera
sincai
sion
Tiganiada
tiparituri romanesti
tiparituri vechi
tiparurivechi
xenopol